Главная » 2010 » Апрель » 9 » Уроки ингушского языка Бесплатно, Онлайн Урок 31
11:01
Уроки ингушского языка Бесплатно, Онлайн Урок 31
УРОК 31
Вернуться к выбору урока                                                          УРОК 32

УРОК 31. ЖИВОТНЫЙ МИР (ОАКХАРИЙ ДУНЕ)

В один из выходных дней Яха и Фатима посетили зоопарк.


Яха: Фатима, теперь ты увидишь всех животных. Я тебе буду рассказывать о них все, что я знаю.- ФАТИМА, ХIАНЗ ХЬОНА ГУРГДА ДЕРРИГА ОАКХАРИЙ. АЗ ДУВЦАРГДА ХЬОНА ЦАРЕХ ЛАЬЦА САЙНА МЕЛ ХОВР.


Фатима: Хорошо. Как здесь интересно! Смотри, вон там я вижу медведя, а вот волк, а в клетке рядом рыжая лиса. - МЕГАРГДА. МА САКЪЕРДАМЕ Я УКХАЗА. ХЬАЖАЛ, ДIА ДIАХЬЕЖАЧА, СОНА ЧА БIАРГАГУ, ЕР БОРЗ Я, ЦУННА ЮХЕ КЛЕТКА ЧУ КЕРА ЦХЬОГАЛ ДАГIА.


Яха: А ты знаешь, откуда это животное? - ХЬОНА ХОЙ ТIАККХА ИЗ ФУ АЬКХА ДА?


Фатима: Это крокодил. Я еще знаю, что это слон, его привезли из Индии. Смотри, как он хоботом взял банан. - ИЗ ВОАТАГАР ДА. СОНА КХЫ А ХОВ ИЗ ПИЛ ДОЛГА, ХIИНДИ МЕХКАРА ДОАЛАДАЬД ИЗ. ХЬАЖАЛ, ТIОЛДАЦА БАНАН ХЬА МИШТА ИЙЦАР ЦО.


Яха: Тебе даже говорить не надо, ты сама все знаешь. Я рада, что это так. Скажи, что за животное вон там?- ХЬОНА ДIАДУВЦА А ЦА ДЕЗАШ, ДЕРРИГА ХЬАЙНА ХОВ. СОНА ДИКА ХЕТ ИЗ ИШТА ДОЛАШ. ХЬААЛАЛ, ФУ АЬКХА ДА ДIАРДАР?


Фатима: Это же обезьяна. Как я могу не знать обезьян. Их узнать не сложно. - ИЗ-М МАЙМАЛ МА ДИЙ. МИШТА ДОВЗАЦ СОНА МАЙМАЛАШ. УЖ ДОВЗА ХАЛА ДАЦ.


Яха: Давай бросим обезьянкам конфетки. Посмотрим, как они их съедят. - МАЙМАЛАШТА КОНФЕТАШ ТОВСА ВАЙ. ЦАР МИШТА ЮЪ ХЬОЖАРГДА ВАЙ.


Фатима: Какие обезьяны разные и очень смешные! Конфетки достались самым шустрым, а те остались. - МА ТАЙП-ТАЙПАРА САКЪЕРДАМЕ МАЙМАЛАШ ДА УЖ. КОНФЕТАШ ЭГГАРА КАДАЙГIЧАРНА КХАЬЧАР, ВОЖАШ ДИСАР.


Яха: Ты не проголодалась? Здесь можно очень вкусно поесть. Потом посмотрим на рыбок и птиц. - МЕЦЪЕННАЙИЙ ХЬО? УКХАЗА ЧАМ БОЛАШ ХIАМА ЯА ЙИШ Я. ТIАККХА ЧКЪАЬРИЛГАШКА Е ОАЛХАЗАРАШКА ХЬОЖАРГДА ВАЙ.


Фатима: Да, я проголодалась. Неплохо было бы немного перекусить. Мы ходим уже три четыре часа. - МЕЦЪЕННАЙ СО. КIЕЗИГ-ДУКХА ХIАМА КХАЬЛЛАЧА НОВКЪА-М ХУРГДАЦАР. ВАЙ ЛЕЛА КХО-ДИЪ САХЬАТ ДА.


Яха: Фатима, я покажу тебе птиц. Вот это жаворонок, а эта красивую птицу ты знаешь. Это лебедь. - ФАТИМА, АЗ ОАЛХАЗАРАШ ДIАХЬОКХАРГДА ХЬОГА. ЕР ЧКЪОРД Я, ХIАЬТА ЕР ХОЗА ОАЛХАЗАР ХЬОНА ДОВЗА ХУРГДА. ГIУРГIАЖ Я ИЗ.


Фатима: Лебедь красивая птица. Их здесь много. Вон плавают утки, я их видела у бабушки. - ГIУРГIАЖ ХОЗА ОАЛХАЗАР ДА. УКХАЗА ДУКХА Я УЖ. ДIА БОАБАШКАШ Я НЕК ДЕШ, СОНА УЖ НАНИ ЙОЛЧА БIАРГАЯЙНАЙ.


Яха: Но это были домашние утки, а здесь дикие. А ты видела ворон? Вот сидит одна. Ну все, пора домой. - УЖ ЦIАГIА ЛЕЛАЮ БОАБАШКАШ Я, ХIАЬТА УКХАЗАРЪЯРАШ АКХА Я. КЪАЙГАШ ЯЙНАЙИЙ ХЬОНА? ЕР ЯГIА ЦАI. ХIАНЗ ТОЪАРГДА. ЧУДАХА ДЕЗА ВАЙ.


Фатима: Сейчас посмотрим на рыбок и пойдем домой. Смотри, какие они красивые. Их так много. - ХIАНЗ ЧКЪАЬРИЛГАШКА ХЬАЖА ЧУГIОРГДА ВАЙ. ХЬАЖАЛ, МА ХОЗА ДА УЖ. ДУКХА-М ДА УЖ.


Яха: Мы еще раз сюда придем. Здесь за один день все посмотреть невозможно. - ВАЙ КХЫ А ДОАГIАРГДА УКХАЗА. ЦХЬАН ДИЙНАХЬА ДЕРРИГНЕГА ХЬАЖА ВIАШТIЕХЬАДАЛАЦ УКХАЗА.


Фатима: Спасибо тебе за ТО, что привела меня сюда. Я так много узнала нового! И зверей гораздо интереснее видеть живыми. Завтра расскажу о нашей прогулке своим друзьям. - БАРКАЛ ХЬОНА СО УКХАЗА ЙОАЛАЯРАХ. ДУКХА КЕРДА ХIАМА ХАЙРА СОНА. ОАКХАРИЙ ИШТТА ДИЙНА ДОЛАШ ГУШ ДУККХА САКЪЕРДАМЕГIА ДА. КХОАНА САЙ ДОТТАГIАШКА ТАХАН ВАЙ ХИННАЧА НАЬКЪАХ ЛАЬЦА ДУВЦАРГДА АЗ.


СЛОВАРЬ УРОКА:


СЛОН - ПИЛ

ХОБОТ - ТIОЛД

МЕДВЕДЬ- ЧА

ЛИСА - ЦХЬОГАЛ

ЗАЯЦ - ПХЬАГАЛ

БЕЛКА- БIАРАШДУАРГ

ВОЛК - БОРЗ

ЛЕВ - ЛОМ

ТИГР - ЦIОКЪ

КРОКОДИЛ - ВОАТАГАР

ОБЕЗЬЯНА - МАЙМАЛ

ЗМЕЯ - БIЕХАЛ

ЖАВОРОНОК - ЧКЪОРД

ЛЕБЕДЬ- ГIУРГIАЖ

ВОРОНА - КЪАЙГ

ИНДИЯ- ХIИНДИ


ЖЕЛАЕМ УСПЕХА! - АЬТТУВ ХИЛБА ШУН!

Категория: Ингушский|Ingush | Просмотров: 1365 | Добавил: tatarinx | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]